Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Summer in London.




Μου ήρθε τελικά όρεξη να γράψω (μετά από μήνες) ένα σχετικά ελεύθερο review για τα live που παρακολούθησα στο Λονδίνο το καλοκαίρι!

Στο Λονδίνο πήγαμε τον Ιούλιο. Μην αντέχοντας άλλο την άρρωστη ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας και φύγαμε για 8 ημέρες δροσιάς και ψιλόβροχου. Ευτυχώς έπαιζαν και ωραία Live εκείνες τις μέρες!


Πρώτη μέρα πήγαμε σε ένα μαγαζί το οποίο λέγεται flower pot. Είναι ένα όμορφο μπαρ στο Camden όπου εμφανίζονται όλα τα ανερχόμενα ονόματα αλλά και ήδη γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα από αυτή που πήγαμε έπαιζαν οι bloc party ένα secret gig αλλά με άλλο όνομα. Να σημειωθεί πως η είσοδος εκεί είναι δωρεάν. Την ημέρα που οι άγγλοι φίλοι μας πήγαν εκεί, εμφανιζόταν μία νεαρή εκκολαπτόμενη pop star που μέχρι πρότινος έκανε δεύτερα φωνητικά στον Jack Penate. Δυστυχώς δεν θυμάμαι καθόλου το όνομα της όσο και αν έσπασα το κεφάλι μου για να το θυμηθώ. Η μουσική της ήταν μία μίξη από pop,funk και λίγο rock. Δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα αν και είχε τρομερή φωνή και πολύ καλή μπάντα. Απ’ ότι μου είπαν τα παιδιά, σε αυτό το μαγαζί οι μπάντες παίζουν κάποια μικρά set και μετά αναλαμβάνει ο dj. Έτσι έγινε και εκείνο το βράδυ, με το που τελείωσε η μπάντα άρχισε το party και ο κόσμος άρχισε τον χορό. Ωραία βραδιά!



Έπειτα από το εξαντλητικό shopping της δεύτερης μέρας, ήταν η ώρα να ετοιμαστούμε και να τρέξουμε (γιατί ως συνήθως είχαμε αργήσει) προς Camden μεριά πάλι και συγκεκριμένα προς τον υπέροχο χώρο Roundhouse. Φανταστείτε ένα venue κυκλικό (όπως προδίδει το όνομα του) δύο φορές σαν το Gagarin. Εκεί λάμβανε χώρα το i tunes festival. Στο συγκεκριμένο festival παίζανε πολλά τεράστια ονόματα όπως Oasis και Kassabian αλλά και πιο Alternative όπως ο Jamie t. Το Festival διαρκούσε έναν μήνα (ή δύο) και οι μπάντες εμφανιζόντουσαν κατά ζευγάρια κάθε βραδιά. Κάποιος μπορούσε να μπει μόνο αν ήταν συνδρομητής των i tunes και αν κέρδιζε πάσο τα οποία τα μοίραζε τυχαία. Δηλαδή δεν δήλωνες ποιο όνομα θέλεις να δεις αλλά έβλεπες όποιο σου τύχαινε να κερδίσεις πάσο. Εμείς ήμασταν αρκετά τυχεροί να προμηθευτούμε πάσα από μία φίλη που δούλευε κάπως στην διοργάνωση ή σε κάτι παρεμφερές και την ευχαριστούμε πολύ γιατί χωρίς την πρόσκληση της δεν θα είχαμε ζήσει αυτή την υπέροχη εμπειρία. Στην βραδιά που πήγαμε έπαιζαν οι Temper Trap και οι Mumford and sons. Μπαίνοντας ανακαλύπτουμε πως ο τεράστιος χώρος είναι γεμάτος, αλλά και το ότι το να είσαι λίγο πιο ψηλός από 1.80 δεν είναι αρκετό στην Αγγλία!

Την ώρα που βρήκαμε ένα σημείο με καλή ορατότητα προς την σκηνή και κοντά στα μπαρ (τα οποία εκτός από το ότι σε εξυπηρετούσαν αμέσως, εκτός από ποτά σε λογικές για Αγγλία τιμές, προσέφεραν και φαγητό! Πατατοσαλάτα και κάτι ακόμα!)είδαμε το κύριο Stephen Fry να ανεβαίνει στην σκηνή! Ο Fry είναι ένας γνωστός άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, κωμικός και συγγραφέας. Ο Stephen Fry λοιπόν έκανε μία ομιλία περίπου μισής ώρας και λίγο παραπάνω όπου μίλησε για το παράνομο downloading, τα i tunes και τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο στους νέους καλλιτέχνες. Πράγματα της εποχής δηλαδή όχι παλιομοδίτικες, βαρετές ομιλίες Η ομιλία του ήταν κυρίως κωμική αλλά αυτά που έλεγε ήταν σοβαρά πράγματα που είχαν ουσία. Στο τέλος της ομιλίας του και αφού ενημέρωσε το profile του στο twitter on stage απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. Η καλύτερη ήταν αν έχει κατεβάσει κάτι παράνομα από το internet και αν ναι τι ήταν το τελευταίο πράγμα που κατέβασε, αυτός γελώντας μας αποκάλυψε πως κατέβασε τον τελευταίο κύκλο του lost επειδή δεν μπορούσε να περιμένει. Μετά από μερικές απαντήσεις παραχώρησε την σκηνή στους Temper Trap. Τα 10 λεπτά που πήρε στους Temper trap να ανέβουν στην σκηνή έγινε κάτι που δεν το περίμενα, ο κόσμος που ήταν μπροστά άρχισε να πηγαίνει προς τα πίσω ενώ οι από πίσω πήγαιναν μπροστά. Αυτό σημαίνει πως υπήρχε κόσμος που πραγματικά γούσταρε πολύ τον Fry και είχαν πάει κυρίως για να ακούσουν αυτόν! Μπορώ να πω πως προσωπικά βρήκα την ομιλία του άκρως ενδιαφέρουσα και δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή.

Με το που άρχισαν να παίζουν οι Temper Trap το πρώτο τους τραγούδι μετά την εισαγωγή, κατάλαβα που το πάνε μουσικά (ήταν η πρώτη φορά που άκουγα το όνομα τους.) Προσωπικά μου έκαναν κάτι από Muse, Radiohead, U2 μεριά. Μπορεί πολλοί να διαφωνήσετε αλλά αυτό μου έβγαλαν. Δεν μπορώ να πω πως μου άρεσαν μιας και όλα τα κομμάτια τους μου έμοιαζαν ίδια, μπορώ όμως να πω πως ήταν τρομεροί στο συγκεκριμένο live, τόσο καλοί που αναρωτιόμουν αν όλα τα όργανα και οι φωνές ήταν playback! Φυσικά και δεν ήταν! Είναι μία ψημένη μπάντα, έτοιμη. Πλέον τους βλέπω αρκετά συχνά στο ελληνικό mtv με το βίντεο τους.

Αφού λοιπόν μας αποχαιρέτησαν οι Temper trap, στην σκηνή ανέβηκαν οι Mumford and sons.
Για τους Mumford έχω αναφερθεί αρκετά στο παρελθόν και για την συγκεκριμένη συναυλία τους οπότε θα πω απλά δύο λόγια για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει το blog μας. Είναι η πρώτη φορά που πάω σε live μπάντας που δεν θυμάμαι καν ένα τραγούδι της και έχω νοιώσει έτσι. Μαγικές φωνές, φολκ και country (σε λογικά πλαίσια) συνθέσεις και ένας χαρισματικός frontman. Αποκορύφωμα της βραδιάς το encore όπου μέσα σε απόλυτη ησυχία η μπάντα μας παρουσίασε μία acapella version του τραγουδιού τους “Sister” χωρίς μικρόφωνα! Ενώ το κοινό ξαφνικά και χωρίς σχετική παρότρυνση από την μπάντα άρχισε να δίνει τον ρυθμό χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια!

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια όλου του event τα 3-4 χιλιάδες άτομα που ήταν εκεί μιλούσαν μόνο κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων που γινόντουσαν για να διαδεχθούν ο ένας καλλιτέχνης τον άλλον στην σκηνή και να στήσουν οι τεχνικοί τα όργανα.

Η 3η μέρα μας βρήκε στο Lexington, μία αμερικάνικου ύφους παμπ που στον πάνω όροφο έχει ένα μικρό live venue. Εκεί παρακολουθήσαμε τους Kurran and the wolfnotes, Your Twenties και Local Natives. Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Kurran and the wolfnotes, που ήταν αρκετά καλοί και πιτσιρικάδες, εμένα μου θύμισαν indie μπάντα από πιο παλιά. Μία εβδομάδα αφού γυρίσαμε Αθήνα όμως τους είδα στο NME radar όπου τους παρουσίαζε ως Brit Folk. Πολύ καλές φωνές και σε κάνουν να περνάς καλά στο live τους. Επίσης ο Frontman έχει φάτσα που σου μένει πολύ ιδιαίτερος. Την σκυτάλη πήραν οι Your twenties. Ο τραγουδιστής δεν είναι άγνωστος στην indie φάση μιας και είναι πρώην μέλλος των Metronomy. Αρκετά καλή indie rock από τους Your twenties οι οποίοι όμως δεν με ξετρέλαναν. Τέλος στην σκηνή ανέβηκαν οι Local Natives τους οποίους νομίζω περίμενε και ο αρκετός κόσμος που είχε μαζευτεί στον μικρό χώρο. Οι από το λος Άντζελες ορμώμενοι Local Natives ήταν πολύ καλοί στο live τους! Πολύ όμορφες φωνές (όλοι τραγούδαγαν), όλοι παίζανε τέλεια τα όργανα τους και οι συνθέσεις τους αρκετά δουλεμένες! Μου άρεσε πολύ και η διασκευή που κάνανε σε ένα τραγούδι των Talking Heads! Όταν γύρισα ένοιωσα τυχερός που τους είδα σε ένα μικρό μέρος πριν κάνουν το μεγάλο μπαμ που έγινε τώρα που βγήκε ο δίσκος τους! Αυτή την στιγμή βρίσκονται στην μέση μίας τεράστιας Ευρωπαικής περιοδείας που ξεκίνησε όταν τελείωσαν την Αμερικάνικη περιοδεία τους αλλά και το NME radar tour στην Αγγλία που έκαναν παρέα με την Marina and the diamonds. Πιστεύω σύντομα θα τους βλέπουμε παντού.

Η επόμενη μέρα ήταν αυτή που περιμέναμε πως και πως! Of Montreal Live!!! Από τότε που είχαν ακυρώσει στην Αθήνα μου είχε κάτσει πως θέλω να τους δω! Το live γινότανε στο O2 Shepherds Bush Empire.

Ένας πανέμορφος χώρος (πρώην θέατρο) στο μέγεθος του Gagarin. Ο κόσμος όταν φτάσαμε λιγοστός, όμως σιγά-σιγά γέμισε! Opening act: οι Local Natives! Μου άρεσε που είχα την ευκαιρία να τους δω και σε ένα πιο μεγάλο χώρο και σε ένα πιο «επαγγελματικό» live. Ο κόσμος στην αρχή ήταν κρύος και οι Local Natives αρκετά αγχωμένοι μιας και ήταν το δεύτερο τους live επί Αγγλικού εδάφους. Με την ώρα όμως κέρδισαν τον κόσμο που προς το τέλος χόρευε και τους καταχειροκρότησε!

Για τους Of Montreal τι να πεις! Τρομεροί! Είχαν φοβερή σκηνική παρουσία με διάφορους μεταμφιεσμένους χορευτές να ξετυλίγουν παραμυθένιες ιστορίες γύρω από την μπάντα! Πότε μία Τίγρης «έκλεβε» την καρδιά μιας αθώας κοπέλας και πάλευε με το αγόρι της μέχρι στο τέλος να την μοιραστούνε, πότε διάφορα περίεργα πλάσματα χοροπηδάγανε πετώντας Glitter παντού! Ο ήχος και η απόδοση των τραγουδιών άψογα ενώ η μπάντα φαινόταν αρκετά High! Τέλεια περάσαμε και χορέψαμε!

Όταν φθάσαμε στο ξενοδοχείο υποσχεθήκαμε πως θα κάνουμε κάθε χρόνο συναυλιοτουρισμό γιατί αν τους περιμένουμε στην Ελλάδα χάνουμε πολλά!

Links:

http://www.myspace.com/thetempertrap

http://www.myspace.com/mumfordandsons

http://www.myspace.com/kurranandthewolfnotes

http://www.myspace.com/yourtwenties

http://www.myspace.com/localnatives

http://www.myspace.com/ofmontreal

http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Fry

Δεν υπάρχουν σχόλια: